Anunt
Etica psihanalizei – Practica psihanalizei
Bucuresti
19 octombrie 2024
In sala si on-line
Seminar sustinut de
Farhad Dalal, group analyst, psihoterapeut, Marea Britanie
Data: Sambata, 19 10 2024, orele 10.00 - 17.00.
In sala si on-line
Locatie: Grand Hotel Continental - Bucuresti, sala Grigorescu.
Va exista traducere in limba romana.
Prezentare Farhad Dalal:
Psihoterapeut si analist de grup, lucreaza in terapie individuala, cu grupuri si organizatii de multi ani.
A lucrat in Londra, in prezent lucreaza in Devon.
Este organizatorul grupului de psihoterapie psihanalitica de grup in India.
A publicat numeroase articole si carti: https://www.dalal.org.uk/books.html
Descrierea seminarului
Seminarul va fi începe cu o prezentare a câtorva moduri în care morala și etica au fost abordate în biologie și filosofie, pentru a ajuta la poziționarea unora dintre ideile centrale despre etică din psihanaliză în acest context amplu. În partea numita, “Etica psihanalitică”, va fi abordat felul în care sensibilitatea morală decurge în fiecare dintre schemele de dezvoltare ale teoriei lui Freud, Klein, Fairbairn și Winnicott.
Sunt abordate o serie de înțelegeri și teoretizări psihanalitice ale modului în care o sensibilitate etică apare la o persoana prin procesul de dezvoltare. Cum devenim ființe morale conform fiecărei teorii psihanalitice, în special analizând concepția despre condiția umană a lui Freud, Klein, Winnicott și Fairbairn? Ne naștem răi și trebuie să fim făcuți sau chiar forțați să fim buni (Hobbes / Freud / Klein) sau ne naștem buni și viața corupe bunătatea din noi (Rousseau / Winnicott / Fairbairn)?
În cea de-a treia prelegere, “Etica psihanalizei”, va fi discutată ideea că activitatea de psihoterapie este mai degrabă un efort moral decât un „tratament”, precum și consecințele pentru practica și tehnicile psihanalizei.
Va exista, astfel, o reflectie asupra practicii psihanalizei - folosind diverși gânditori și filosofi pentru a argumenta că poziția clasică a analistului observator detașat nu este doar imprecisă, ci și lipsită de etică. În schimb, vor exista argumente în favoarea unei versiuni de imersiune mai degrabă decât de detașare, recurgând la Buber, Wittgenstein, Gaita etc., pentru a sugera că travaliul necesită „a fi cu”, mai degrabă decât „a face cuiva”. Aceasta presupune ca terapeutul să fie mai degrabă receptiv decât detașat, deci ca terapeutul, cel-care-încearcă-să-ajute, să încerce să-i întâlnească pe cei-care-vin-pentru-ajutor, de la persoană la persoană (după cum a susținut psihanalistul Harold Searles).
Taxa de participare
- Pentru membrii ACPPB - 250 de lei care vor putea fi platiti in 2 rate (100 lei la inscriere si 150 lei pana la 15 12 2024).
- Pentru participantii care nu sunt membri sau candidati ACPPB - 250 lei, fara posibilitatea de plata in rate.
Inscrierea se face prin trimiterea unui email cu o scurta prezentare (studii si activitate profesionala) la adresa centrul.self@gmail.com cu mentiunea – « Inscriere la Seminarul Fahad Dalal ».
Dupa acceptul primit pe email din partea Asociatiei se va trimite de catre participant, pe email, o copie a OP.
Taxa se achita prin ordin de plata catre :
Asociatia de Consiliere si
Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti
CIF – 18690388
ING Bank
RO76 INGB 0000 9999 0576 8618.
Va asteptam la acest eveniment important al asociatiei noastre !
dr. psih. Corneliu Irimia
Presedinte
Despre noi
Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti ACPPB membru plin al Federatiei Europene de Psihoterapie Psihanalitica, este o asociaţie profesională înfiinţată în anul 2005 şi acreditată de către Colegiul Psihologilor din România pentru a realiza formarea psihologilor în consiliere psihologică (cu orientare psihodinamică) precum şi a psihoterapeuţilor cu orientare psihanalitică. Asociația organizează și formare de lungă durată în Group Analysis și Psihologie Clinică pentru mai mult de 400 de cursanți. Asociația are în prezent 90 de membri. În cadrul ACPPB funcţionează un Centru de Consultaţii. Asociaţia publică revista Self– Jurnal de Consiliere si Psihoterapie (pe suport de hartie) si Față în Față cu Psihologul, Revista de Psihologie, Consiliere şi Psihoterapie.
De ce să alegeţi un curs de formare în cadrul ACPPB?
- Asociaţia are deja o bogată experienţă de formare. Începând cu anul 2005, programele ACPPB de formare profesională au inclus peste 400 de persoane.
- Echipa de formatori a ACPPB cuprinde psihologi principali / formatori / supervizori, cu formare teoretică şi clinică postuniversitară în psihanaliză, psihoterapie şi psihopatologie – la nivel de master şi doctorat – realizată în România şi în Franţa. Formatorii ACPPB contribuie cu bogata lor experienţă la procesul de transmitere a competenţelor teoretice şi clinice.
- ACPPB este o asociaţie acreditată de Colegiul Psihologilor din România pentru formarea de bază şi continuă, cu orientare psihodinamică, atât a psihoterapeuţilor cât si a consilierilor în psihologie. Aceasta asigură candidaţilor certitudinea că vor putea lucra autorizat după încheierea formării profesionale în cadrul ACPPB.
- Activitatile noastre de formare cuprind cursuri de tehnica psihoterapeutica insotite de materiale video, dezbaterea unor consultatii filmate realizate de formatorii ACPPB – o noutate pentru spatiul psihanalitic romanesc, analiza unor consultatii ale unor terapeuti de renume din Europa si SUA (peste 50 de ore de materiale video traduse in limba romana).
- Metodele de formare – moderne, interactive – îmbină rigoarea şi supleţea: discuţii de caz, dezbateri teoretice, lucru în grupuri mici, joc de rol, supervizare, precum şi o bibliografie bogată pusă la dispoziţia cursanţilor (în limbile romană, engleză, franceză) pornind de la scrierile celor mai importanţi autori europeni şi americani.
- Seriozitatea echipei de formatori, interes pentru dezvoltarea personală a candidaţilor, supervizarea de bună calitate a activităţii lor profesionale, consultanţa adresată candidaţilor pe întreaga durată a procesului de formare profesională.
- O atmosferă de lucru colegială, bazată pe respectul adresat cursanţilor, pe încurajarea participării active la procesul de formare, pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării profesionale a candidaţilor şi membrilor ACPPB.
- Posibilitatea realizării unei practici profesionale conform standardelor naţionale şi internaţionale ale şi psihoterapiei psihanalitice și consilierii psihodinamice (in spitale de psihiatrie, institutii de protectia copilului si familiei).
- ACPPB este membru plin (Full membership) al Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică - http://www.efpp.org/