Group

 

Asociația de Consiliere și Psihoterapie Psihanalitică din București

Formare de baza in Group Analysis (analiza de grup)

-cu posibilitatea de cursuri online pentru candidatii din provincie sau din strainatate-

 

Data de incepere a unui nou curs de formare in Group Analysis va fi stabilita in anul 2022.

 

Formatori din Israel, Anglia, Statele Unite şi România


În luna aprilie 2021 va începe un nou curs adresat absolvenţilor sau studenţilor în ultimul an ai facultăților de psihologie, sau – cu condiția de a fi completat formarea universitară cu cursuri şi seminarii de specialitate -  absolvenți ai facultăților de medicină (psihiatrii), filosofie, asistență socială, teologie.

 

Cunoaşterea limbii engleze este obligatorie (majoritate acursurilor precum si terapia de grup se desfăşoară în limba engleză).


INSCRIERILE

Inscrierile se fac in perioada: 01.02 - 31.03.2021

Cererea de înscriere la curs se va face prin email la adresa: asociatiadeconsiliere@gmail.com.

Cererea va conţine un CV si o Scrisoare de intenţie (în care prezentaţi motivaţia dumneavoastră pentru a urma acest curs). Veţi primi o confirmare a faptului că am primit aplicaţia dvs. Data limita de depunere a cererilor de înscriere: 31.03.2021

Interviuri de selecţie vor avea loc în lunile ianuarie – aprilie 2021 în functie de data la care trimiteti aplicaţia. Progrămarile se realizează de către ACPPB. Costul unui interviu este de 100 lei.

Pentru un număr de cursanţi din provincie sau din străinatate există posibilitatea de urmărire a cursurilor on-line (cu aplicaţia Zoom) De asemenea psihoterapia personală de grup se va putea realiza pe Skype/Zoom.

In perioada pandemiei cursurile si analiza de grup se vor desfasura on-line pentru toţi participanţii.


DESCRIEREA CURSULUI

Cursurile au o durata medie de 10 ore/luna, timp de 4 ani.

Terapia de grup presupune întâlniri săptămânale de 1.5 ore. Terapeutul de grup este doamna Gila Ofer.

Modulul Teoretic cuprinde 500 de ore.

Modulul Practic- Terapie de grup: Un minim de 200 de ore de Group Analysis  

 

Costul cursului: 150 EUR / lună (include atat cursul teoretic cât şi terapia de grup) pentru anul 1.

Incepand cu anul 2 de curs, la suma initiala se adauga 60 de euro pentru supervizarea saptamanala de grup.

 

Modulul teoretic este absolvit dacă cursantul participă la cel puţin 80% din ore. 

Aceste cursuri sunt destinate obtinerii atestarii de Group Analyst (analist de grup) în condiţii de supervizare, în specialitatea Group Analysis (analiza de grup), emise de catre Colegiul Psihologilor din Romania, conform prevederilor legislative în vigoare.


FORMATORII

Formatorii sunt psihologi / psihoterapeuti principali / supervizori din Israel, Anglia, Statele Unite ale Americii acreditaţi în Group Analysis, precum şi psihoterapeuţi principali şi supervizori români, acreditaţi de către Colegiul Psihologilor:

Dr. Gila Ofer – coordonatorul programului de formare si analistul grupului: 

Psiholog clinician, psihanalist formator, supervizor si analist de grup. A sustinut doctoratul in psihologie la Universitatea Bar-Ilan din Israel. Este membru fondator si fost presedinte al Institutului de Psihanaliza Contemporana din Tel-Aviv. In prezent este directorul de formare in cadrul acestui Institut.

Dr. Gila Ofer este membru fondator al Institutului Israelian de Group analysis.
Preda si supervizeaza in cadrul unui program post-universitar de psihoterapie la Universitatea
Bar-Ilan, la Universitatea din Tel-Aviv.

Este membru al Comitetului Executiv al Federatiei Europene de Psihoterapie Psihanalitica
(FEPP) precum si editorul sef al Revistei FEPP.

Dr. Gila Ofer a scris in reviste importante din domeniu si si-a prezentat munca in tari din Europa
si SUA. Articole sale sunt centrate pe subiecte ca: influenta viselor analistului asupra procesului
analitic, gender si psihanaliza, iubire si ura in psihanaliza, influenta bolii analistului
asupra procesului psihanalitic, inconstientul social.

Ea este editorul Jurnalului Israelian de Psihoterapie de Grup.

 

John Schlapobersky:

Psihoterapeut in practica privata la Bloomsbury, Londra: psihoterapie individuala, de cuplu si de grup, Membru Onorific al Cercetarii, Birkbeck, University of London.
Analist de formare, supervizor si profesor la Institute of Group Analysis, Londra.
Autor: "From The Couch To The Circle: Group-Analytic Psychotherapy in Practice", Routledge, 2016
  

 

Dr. Robi Friedman:

Doctor in Psihologie, psiholog clinician practicant din Haifa, Israel. Lucreaza la catedra facultatii din cadrul Universitatii Haifa. Este presedintele asociatiei Group Analytic Society International,  co-fondator al Institutului de Analiza de Grup din Israel si fost presedinte al Asociatiei pentru Psihoterapie de Grup din Istrael. Cu un doctorat in Psihologie Clinica al Universitatii din Zurich, Robi Friedman a sustinut conferinte  in peste douasprezece tari in intreaga lume, de-a lungul ultimelor doua decenii, cu subiecte precum visele in psihoterapia de grup, unitatea si separarea genurilor, natura proceselor sociale inconstiente. Dr. Friedman este co-editor al cartilor „Vise in Psihoterapia de Grup” si „Dorinta, Pasiune si Gen: Implicatii Clinice”, si autor a peste treizeci de articole si esee publicate in numeroase reviste internationale.  De asemenea a publicat capitole in carti precum „Inconstientul Social in Persoane, Grupuri si Societati” si „Ghid al Psihoterapiei de Grup” editat de Wiley-Blackwell.  

 

Yael Doron:

Este psiholog clinician și analist de grup. Ea lucrează în psihoterapie individuala, de cuplu si de grup. Este profesor la Institutul Israelian de Group Analysis (AIGA), este profesor și supervizor la Facultatea de Educație din cadrul Universitatii din Haifa și la Școala Centrală a Asistenților Sociali din Tel Aviv. Yael Doron este co-editor al cartii "Analysis in the Land of Milk and Honey (2017).  
 

 Uri Levin:

Este psiholog clinician, terapeut de grup și consultant organizațional.  Este membru al consiliului de administrație al Institutului Israelian de Analiză a Grupului (IIGA) și fost membru al consiliului de administrație al Asociației israeliene pentru terapia de grup. El este, de asemenea, delegat IIGA la EFPP (Federația Europeană pentru Psihoterapie Psihanalitică). Predă la Universitatea din Tel Aviv și lucrează la cabinetul său privat din Tel Aviv.   

 
Dr. Avi Berman :

Doctor in psihologie, psihanalist si analist de grup, membru al Tel- Aviv Institute of Contemporary Psychoanalysis si The Israeli Institute of Group Analysis, professor la Universitatea din tel-Aviv.  

 

Dr. Haim Weinberg:

Peste 35 de ani de experienţă ca psiholog, group analyst (analist de grup) şi psihoterapeut de grup. Este membru în numeroase asociaţii profesionale, printre care şi Asociaţia Internaţională de Psihoterapie de Grup. A primit premiul Harold Bernard pentru Formare în Terapie de Grup şi premiul Ann Alonso pentru Excelenţă în Terapia Psihodinamică de Grup.

 

Dr. Corneliu Irimia

Psihoterapeut, psihanalist, formator, supervizor

Presedinte al Asociatiei de Consiliere si Psihoterapie 

Psihanalitica din Bucuresti

Doctor in Psihopatologie al Universitatii Paris 7, Denis Diderot

Membru al Asociatiei Internationale de Psihanaliza.

 

DESPRE GROUP ANALYSIS (ANALIZA GRUPULUI)

Analiza grupului este o abordare teoretică și practică care se ocupă de înțelegerea grupurilor și a societății, precum și a individului în cadrul grupului și a societăţii. Sursele sale se găsesc în abordarea psihanalitică, dar inovaţia constă în integrarea armonioasă a altor abordări, cum ar fi teoria sistemelor, psihologia dezvoltării, terapia familială și teoriile sociale.

Analiza de grup poate fi aplicată ca în consilierea organizațională, educație, supraveghere și formare profesională, servicii sociale și psihoterapie de grup.

PSIHOTERAPIE ANALITICĂ DE GRUP (GROUP ANALYTICAL THERAPY)

Psihoterapia analitică de grup este o metodă în psihoterapia de grup, desfășurată într-un grup care are un cadru regulat de timp, de loc, un coordonator și participanți. Grupul se întâlnește, în general, o dată pe săptămână timp de o oră și jumătate cu un număr mic de participanți (4-10) și un coordonator. Grupul este deschis noilor participanți și permite, de asemenea, plecarea participanților care și-au atins obiectivele și simt că au atins un platou în procesul lor personal. Durata terapiei variază în funcție de nevoile individuale. În general durata terapiei este de la un an la trei ani. În timpul sesiunilor de grup, orice subiect care îi privește pe participanți poate fi adus în discuție

Terapia analitică de grup este destinată celor care doresc să crească, să își construiască o identitate, să își extindă conștientizarea, să îmbunătățească comunicarea interpersonală şi să-și valorifice abilitățile personale. Grupul este o resursă pentru vindecare, creștere și schimbare.

Terapia analitică de grup se îşi propune să îmbunătățească comunicarea fiecărui individ cu el însuși și cu ceilalți, precum şi gestionarea sarcinilor vieții personale și sociale. De asemenea, subliniază descifrarea proceselor incconștiente în relații și efectul lor asupra comportamentului

Terapia analitică de grup este menită să permită o muncă intensă și profundă, cu scopul de a crea o întâlnire pentru fiecare dintre pacienți cu lumea sa interioară și cu modul în care această lume reflectă contactele sale cu ceilalți. Terapia analitică de grup permite persoanelor care participă la ea să intre în „sala oglinzilor”, să se observe prin ceilalți participanți, în timp ce grupul servește ca o reflectare a psihicului personal iar psihicul personal ca o reflectare a grupului.

 

DE CE SA ALEGETI UN CURS DE FORMARE IN CADRUL ACPPB?

- Asociaţia are deja o bogată experienţă de formare. Începând cu anul 2005, programele ACPPB de formare profesională de baza si continuă au inclus peste 1000 de persoane.

- Echipa de formatori a ACPPB cuprinde psihologi principali / formatori / supervizori, cu formare teoretică şi clinică postuniversitară în psihanaliză, psihoterapie şi psihopatologie – la nivel de master şi doctorat – realizată în România şi în Franţa. Formatorii ACPPB contribuie cu bogata lor experienţă la procesul de transmitere a competenţelor teoretice şi clinice. De asemenea cuprinde colaboratori din străinătate, psihologi cu o bogată experienţă profesională.


- Metodele de formare – moderne, interactive – îmbină rigoarea şi supleţea: prezentarea de materiale video, discuţii de caz, dezbateri teoretice, lucru în grupuri mici, joc de rol, supervizare, precum şi o bibliografie bogată pusă la dispoziţia cursanţilor (în limbile romană, engleză, franceză) pornind de la scrierile celor mai importanţi autori europeni şi americani. 


- Seriozitatea echipei de formatori, interes pentru dezvoltarea personală a candidaţilor, supervizarea de bună calitate a activităţii lor profesionale, consultanţa adresată candidaţilor pe întreaga durată a procesului de formare profesională.


- O atmosferă de lucru colegială, bazată pe respectul adresat cursanţilor, pe încurajarea participării active la procesul de formare, pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării profesionale a candidaţilor şi membrilor ACPPB. 

-ACPPB este membru plin (Full membership) al Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică individuală şi membru asociat pentru sectiunea de Group analysis  al aceleiasi federatii (http://www.efpp.org)

ACPPB este în curs de acreditare la CPR pentru programul de formare de bază în Group Analysis.

 

Informatii suplimentare: Corneliu Irimia, doctor in psihopatologie al Universitatii Paris 7, Denis Diderot, preşedinte ACPPB, e-mail: asociatiadeconsiliere@gmail.com

Asociatia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitica din Bucureşti (ACPPB) este o asociatie profesionala infiintata in anul 2005 care este formata din 110 membri si 80 de candidati (in Psihoterapie si Psihologie Clinica). ACPPB este o asociatie acreditata de catre Colegiul Psihologilor din Romania pentru a realiza formarea de baza a  psihologilor clinicieni, a psihoterapeutilor cu orientare psihanalitica precum şi a psihologilor in consiliere psihologica (cu orientare psihodinamica) (a se vedea site-ul internet www.copsi.ro la rubrica „Registrul Furnizorilor de Formare”).

Detalii despre ACPPB aicihttp://www.acppb.ro