Consiliere

 

Terapii scurte psihodinamice

 

Teoria Atașamentului

 

Formare de baza acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania

 

  1. Descrierea Terapiei de scurta durata psihodinamice: Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy – AEDP.

AEDP este o forma de psihoterapie fondata de psihologul, autorul, cercetatorul Diana Fosha din SUA si care isi propune sa reduca suferinta pacientilor prin elaborarea emotiilor asociate cu trauma psihologica in modalitati care duc la experiente relationale si emotionale corective.  Cheia pentru actiunea terapeutica a AEDP este anularea singuratatii (undoing aloneness) si crearea unei relatii terapeutice experimentate ca baza de siguranta si in care vindecarea transformationala poate avea loc.

 

  1. Descrierea Terapii scurte psihodinamice: Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy- ISTDP. 

ISTDP este o formă de tratament activ, eficientă ca timp, focalizată, integrativă, care duce la o schimbare semnificativă și de durată a unui spectru larg de tulburari emotionale. 

Această terapie se bazează pe ideea că o mare parte din psihopatologie își are rădăcinile în fobia de afect - teama de propriile sentimente. Aceste fobii de afect pot fi centrate în jurul sexualității și agresivității dar si în jurul  câtorva categorii de sentimente de bază: durerea, furia, intimitatea sau sentimentele pozitive față de sine. Consilierul/terapeutul este un participant activ care sustine, la pacient, experienta emotiilor centrale reprimate in trecut vazute acum ca vehicul transformativ pentru traumele din relatia de atasament. Printre tehnicile utilizate: constientizarea moment cu moment a experientei afective, implicarea in asumarea responsabilitatii de schimbare, confruntarea rezistentei la schimbare, centrarea intensa pe interpretarea transferului, elaborarea emotiilor centrale.

 

Formatori pentru cursul de Consiliere Psihodinamica: lector univ. dr. Corneliu Irimia; prof. univ. dr. Matei Georgescu; dr. in psih. Daniela Luca, prof. univ. dr. Lavinia Barlogeanu, psih. principal Magda Ionescu, psih. principal Andrei Constantinescu, psih. principal Georgiana Dobrescu.

PROGRAMA DE FORMARE 
pentru obţinerea treptei de consilier practicant sub supervizare
(consiliere psihodinamica pentru adulţi)


Capitolul I: Teoria atasamentului si aplicarea ei in consilierea psihologica si in terapiile scurte
Capitolul II: Terapii scurte psihodinamice: Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy – AEDP.

Capitolul III:Terapii scurte psihodinamice: Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy- ISTDP. 

Capitolul IV: Modele teoretice ale psihoterapiei psihanalitice: Teoria freudiana, teoria relatiilor de obiect, psihanaliza relationala si intersubiectiva, teoria terapiilor scurte psihodinamice - Davanloo si Malan, Diana Fosha, psihologia sinelui - Heinz Kohut.

Capitolul V: Concepte fundamentale în consilierea psihodinamica

Capitolul VI: Metapsihologia simptomului si a bolii psihice. Teoria afectului.

Capitolul VII: Psihopatologie psihanalitică

Capitolul VIII: Dificultăţi ale muncii de consilier
Capitolul IX: Practica la spitalul de psihiatrie, in protectia copilului si familiei sau in cadrul ACPPB prin Atelierul de lucru cu visul.

 

Urmatorul curs de formare va incepe in luna septembrie 2023.

Acest curs este adresat doar absolvenţilor facultăţilor de Psihologie.

Absolvenţii facultăţilor de medicina, filosofie, pedagogie, asistenţă socială, teologie pot urma cursurile ACPPB de Psihoterapie Psihanalitica.

Inscrierile au loc in perioada 3 aprilie – 30 august 2023.

Cererea de inscriere la curs se va face prin email la adresa asociatiadeconsiliere@gmail.com.
Cererea va contine un CV cu fotografie si o Scrisoare de intentie (in care prezentati, pe una-doua pagini, motivatia dumneavoastra pentru a urma acest curs). Veti primi o confirmare a faptului ca am primit aplicatia dvs.

Data limita de depunere a cererilor de inscriere: 30 august 2023. 
Unul sau doua interviuri de selectie (realizat de un formator ACPPB) vor avea loc in lunile aprilie - august 2023, in functie de data la care trimiteti aplicatia. Programarile pentru interviuri se fac de catre ACPPB.
Un interviul dureaza aproximativ 30 de minute.
Taxa pentru interviu este de 120 de ron / interviu. 

Costul cursului teoretic: 390 Ron / luna (pentru 12-15 ore/lună) timp de 2.5 ani, 350 de ore in total.
 

Descrierea cursului : 

Pentru un numar de cursanti din provincie sau din strainatate exista posibilitatea de urmarire a cursurilor online (pe aplicatia ZOOM). Deasemenea dezvoltarea personala se va putea realiza pe Skype/Zoom.
Cursurile (cu o durata de 12-  15 ore/lună timp de 2.5 ani) au loc în 2 zile de miercuri pe lună, orele 17,00 – 20,00, o zi de joi pe luna, orele 17.00-20.00 şi într-o zi de sambătă pe lună, orele 10,00 – 13,00 sau 10,00 – 16,00, la sediul ACPPB din zona Banu Manta, sector 1.

  • Modulul I cuprinde 350 de ore de seminarii teoretico-clinice (realizate in 2.5 ani, 28 de luni lucratoare)

- Modulul I se desfaşoară începând cu luna septembrie 2023. 
- Costul modulului I: 390 Ron / luna (pentru 12-15 ore/lună).

  • Modulul II minim 100 sesiuni individuale de dezvoltare personală (psihoterapie personală) cu unul dintre formatorii recunoscuţi de către ACPPB, sesiuni realizate în paralel cu modulul I. Modulul II trebuie început la cel mult 6 luni de la începerea modului I (septembrie 2023). 

- Este recomandat de către Colegiul Psihologilor ca orele de dezvoltare personală să aibă frecvenţa de minim o sesiune / saptămână cu un consilier/terapeut principal/specialist acreditat de Asociaţie.

Aceste cursuri sunt destinate obtinerii atestarii de Consilier Practicant sub supervizare emise de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Pentru urmatoarea treapta (Consilier Specialist) formarea teoretico-clinica si dezvoltarea personala trebuiesc continuate:  cel putin 50 de ore de dezvoltare personala în plus faţă de cele 100 de ore realizate în cadrul primei trepte. Detalii mai jos la rubrica Nivelul de psiholog specialist în consiliere psihologică
 


Modulul I va fi realizat in regim mixt: in sala si online. Pentru candidatii din provincie sau strainatate cursurile si psihoterapia personala se vor desfasura doar on-line.

 

ACPPB detine o aparatura performanta pentru asigurarea calitatii foarte bune a desfasurarii cursurilor online.

Formatorii pentru Modulul I sunt psihologi / psihoterapeuţi principali acreditaţi de către Colegiul Psihologilor, cu specializare (master, doctorat)  în ţări ale Europei de Vest si cu apartenenta la federatii europene si internationale de psihoterapie psihanalitica (a se vedea rubrica – Lista membrilor ACPPB secţiunea “Formatori”)
Modulul I si II pot fi realizate online in cazul candidatilor din provincie sau din strainatate (utilizand aplicatia Zoom).
 

Pentru înscrieri la interviul de selecţie trimiteţi un CV cu fotografie şi o scrisoare de intenţie (care sa raspunda la intrebarea: De ce va doriti sa urmati acest curs?) până în data de 30 august 2023 prin email la adresa: asociatiadeconsiliere@gmail.com

Informaţii suplimentare: Corneliu Irimia, doctor in psihopatologie al Universitatii Paris 7, Denis Diderot, preşedinte ACPPB, email: asociatiadeconsiliere@gmail.com

Un nou curs de consiliere psihologică psihodinamică precum şi un nou curs de psihoterapie psihanalitică vor începe în luna septembrie 2023. 
 

 Programa de formare ACPPB

Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti (ACPPB) este o asociaţie profesională înfiinţată în anul 2005 şi acreditată de către Colegiul Psihologilor din România pentru a realiza formarea psihoterapeuţilor cu orientare psihanalitică precum şi a psihologilor în consiliere psihologică (cu orientare psihodinamică) (a se vedea site-ul internet al Colegiului Psihologilor din Romania la rubrica „Registrul Furnizorilor de Formare”). 

PROGRAMA DE FORMARE 
pentru obţinerea treptei de consilier practicant sub supervizare al ACPPB
(consiliere psihanalitică pentru adulţi)


Programa de formare este realizată în acord cu criteriile Colegiului Psihologilor din România.
Scopul cursului de formare pentru treapta
psihoterapeut practicant sub supervizare

La sfârşitul programului de formare participanţii 
- vor putea lucra în calitate de consilieri sub supervizare
- vor contribui la propria dezvoltare personală continuă în calitate de consilieri
- vor respecta standardele etice şi deontologice ale consilierii psihologice şi Codul Etic al Colegiului Psihologilor din Romania si al ACPPB.

Număr total de ore de curs teoretico-aplicativ: 350 de ore.

Cursantii au posibilitatea de 4-6 ori pe an sa participe la seminarii sustinute de formatori din strainatate : Anglia, Franta, Israel. (a se vedea rubrica Evenimente)

ACPPB organizeaza trimestrial work shop-uri (acreditate de catre Colegiul Psihologilor) de Psihologie Clinica, Psihoterapie, Dezvoltare personala de grup.

Competenţele cheie ale consilierului
- evaluarea cererilor / problemelor clientului;
- conceptualizarea psihologică a problemelor clientului;
- intervenţii individuale;
- relaţia terapeutică;
- evaluarea procesului de consiliere şi a rezultatelor acestuia

Metode pedagogice utilizate

  • Interpretarea şi comentarea unor inregistrari video a consultatiilor sustinute de mari terapeuti (peste 50 de ore de consultatii traduse in limba romana)
  • Vizionare si dezbatere asupra unor consultatiilor filmate sustinute de formatorii asociatiei
  • Lucru în grupuri mici
  • Intervenţii interactive 
  • Studii de caz
  • Joc de rol
  • Suporturi de curs
  • Analiza practicii
  • Supervizarea

 


Care sunt punctele forte ale formarii in cadrul ACPPB?

    • Asociaţia are deja o bogată experienţă in formarea profesionala de baza si continua a psihologilor, psihoterapeutilor, consilierilor, psihologilor clinicieni). Începând cu anul 2005, programele ACPPB de formare profesională au inclus peste 1000 de persoane.
    • Echipa de formatori a ACPPB cuprinde psihologi principali / formatori / supervizori, cu formare teoretică şi clinică postuniversitară în psihanaliză, psihoterapie şi psihopatologie – la nivel de master şi doctorat – realizată în România şi în alte tari ale Europei de Vest. Formatorii ACPPB contribuie cu bogata lor experienţă la procesul de transmitere a competenţelor teoretice şi clinice.
    • ACPPB este o asociaţie acreditată de Colegiul Psihologilor din România pentru formarea de bază şi continuă, cu orientare psihodinamică, atât a psihoterapeuţilor cât si a consilierilor în psihologie. Aceasta asigură candidaţilor certitudinea că vor putea lucra autorizat după încheierea formării profesionale în cadrul ACPPB.
    • Metodele de formare – moderne, interactive – îmbină rigoarea şi supleţea: prezentarea de materiale video ale unor psihoterapeuti importanti din intreaga lume (peste 50 de ore de materiale video traduse in limba romana), discutarea inregistrarilor video ale unor consultatii sustinute de formatorii ACPPB, discuţii de caz, dezbateri teoretice, lucru în grupuri mici, joc de rol, supervizare, precum şi o bibliografie bogată pusă la dispoziţia cursanţilor (în limbile romană, engleză, franceză) pornind de la scrierile celor mai importanţi autori europeni şi americani.
    • Seriozitatea echipei de formatori, interes pentru dezvoltarea personală a candidaţilor, supervizarea de bună calitate a activităţii lor profesionale, consultanţa adresată candidaţilor pe întreaga durată a procesului de formare profesională.
    • O atmosferă de lucru colegială, bazată pe respectul adresat cursanţilor, pe încurajarea participării active la procesul de formare, pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării profesionale a candidaţilor şi membrilor ACPPB.
    • Posibilitatea realizării unei practici profesionale conform standardelor naţionale şi internaţionale si ale şi psihoterapiei psihanalitice și consilierii psihodinamice (in spitale de psihiatrie, institutii de protectia copilului si familiei).
    • ACPPB este membru plin (Full membership) la sectiunea Psihoterapie individuala a Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică - http://www.efpp.org/ precum si observator la sectiunea Group Analysis a aceleiasi Federatii.

Viziunea noastra asupra transmiterii consilierii psihanalitice

Formarea in ACPPB nu este reprezentata doar de transmiterea unor procese cognitive si a unei expertize clinice ci si de o initiere in comunitatea morala si sociala a consilierilor. Formarea consilierilor nu este doar un proces de achizitionare de cunostinte ci si un proces creativ de devenire care ofera accesul la lumea interna a pacientilor si la un mod de viata autentic al psihologilor.


Metode de formare unice in peisajul consilierii si psihoterapiei psihanalitice romanesti:

    • Interpretarea şi comentarea unor inregistrari video a consultatiilor sustinute de mari terapeuti (peste 50 de ore de consultatii traduse in limba romana)
    • Vizionare si dezbatere asupra unor consultatiilor filmate sustinute de formatorii asociatiei

 

 

Precizări suplimentare legate de cursurile de formare

 Cursurile se desfăşoară la sediul din ACPPB din zona Banu Manta, sector 1, Bucureşti. 

  • Un interviu de selectie cu candidaţii, viitori cursanţi, pentru o cunoaştere reciprocă, va avea loc on-line (numai cu o programare telefonică prealabilă realizată de catre ACPPB). 
  • În primul trimestru de curs este necesară plata unei taxe administrative de 80 ron. 
  • În cadrul ACPPB, dezvoltarea personală este realizată prin psihoterapie individuală, minim 100 de ore pentru prima treaptă de specializare. Psihoterapia individuală se realizează cu un membru formator al ACPPB. O listă a formatorilor ACPPB şi datele de contact va fi înmânată cursanţilor la cererea acestora; ei isi vor putea alege terapeutul formator pentru dezvoltarea personală. 
  • Se recomandă ca un cursant să nu participe la cursurile teoretice susţinute de terapeutul său. Cursurile respective vor fi recuperate când modulul la care cursantul a lipsit va fi realizat de către un alt formator. 
  • Modulul teoretic este absolvit dacă cursantul participă la cel puţin 80% din ore. Numărul de ore total este de 350. Numarul total de absenţe admise: 70 de ore. 

 


Lista comitetelor profesionale ale ACPPB:

  • 1. Comitetul de Formare (constituit din membrii formatori)
  • 2. Comitetul de Etică

Lista membrilor Comitetului de Formare:
1. dr. psih. Corneliu Irimia, psiholog principal, supervizor
2. Magdalena Ionescu, psiholog principal , supervizor
3. dr. psih. Daniela Luca, psiholog principal, supervizor
4. Andrei Constantinescu, psiholog principal, supervizor
5. dr. psih. Matei Georgescu, psiholog principal, supervizor

Coordonatorul Programului de Formare în Psihoterapie Psihanalitică şi a Programului de Formare în Consiliere psihologică psihodinamică este Corneliu Irimia.

Lista membrilor Comitetului de Etica:
1. Corneliu Irimia, psiholog principal
2. Magdalena Ionescu, psiholog principal
3. Daniela Luca, psiholog principal
4. Andrei Constantinescu, psiholog principal

5. Matei Georgescu, psiholog principal

Comitetul de Etică al ACPPB are ca misiune urmărirea respectării Codului Etic de către membrii ACPPB şi propune sanctiuni în cazul încălcării Codului Etic.

 

REGULAMENT DE FORMARE 
- CONSILIERE PSIHOLOGICA -

  • ACPPB este o asociaţie de consiliere cu orientare psihodinamică precum şi de psihoterapie psihanalitică.

Paşi în obţinerea atestării de consilier în psihologie
1. Obţinerea informaţiilor de bază necesare pentru candidaţi (site ACPPB si prin email);
2. Verificarea de către candidat a îndeplinirii criteriilor minime pentru începerea unui program de formare;
3. Interviuri de selectie. 
4. Întâlniri regulate cu formatorii, supervizorii, coordonatorul programului de formare;
5. Evaluarea în faţa Comisiei de Formare a asociaţiei (comisie din care nu face parte psihoterapeutul formator cu care candidatul şi-a realizat psihoterapia personală).
 


Condiţii minime preliminarii pentru înscrierea în ACPPB:

  • Absolvirea, cu diplomă de licenţă a facultaţii de Psihologie

Aplicantii care nu au absolvit o facultate de Psihologie (absolvenţii facultăţilor de medicina, filosofie, psihopedagogie, asistenţă socială, teologie) pot urma cursurile ACPPB de Psihoterapie Psihanalitica.

  • Prezentarea către Comisia de Formare a unui dosar care să cuprindă:
  • Acceptul Comisiei de Formare care este dat în urma unor interviuri de selectie cu candidatul.

Etapele (nivelurile) atestării în consiliere psihologică 


a. Nivelul de psiholog practicant sub supervizare în consiliere psihologică

Un număr de 350 de ore trebuie obţinute direct prin formare în cadrul ACPPB (realizate in decursul a 2.5 ani, 28 luni lucratoare, de curs teoretic).

Un minim de 100 de ore de dezvoltare personală / psihoterapie individuală. 

Notă:  Frecvenţa sesiunilor de psihoterapie individuală este de minim o sesiune de 45 de minute / saptămană; 

b. Nivelul de psiholog specialist în consiliere psihologică
Atestarea la nivelul de psiholog practicant autonom în consiliere psihologică presupune:

  •  Atestatul de psiholog practicant în consiliere psihologică; 
  •  Continuarea psihoterapiei personale (numarul minim de sedinte este de cel putin 50 de ore în plus faţă de cele 100 de ore realizate în cadrul primei trepte). 
  •  Realizarea a 100 de ore de supervizare (doua supervizari de un an fiecare).
  • 5 ani de practica ca si consilier de orientare psihanalitica
  • Master in psihologie clinica
  • Calitatea de membru al ACPPB


Supervizarea activităţii se va realiza individual sau în grup cu un supervizor al ACPPB. Frecvenţa orelor de supervizare: o şedinţă de 45 de minute/ săptămână timp de 1 an pentru fiecare din cele doua supervizari. 

Comisia Clinică a Colegiului Psihologilor din România va elibera atestatul de psiholog specialist în consiliere psihologică pe baza certificatului/diplomei eliberate de asociaţia formatoare acreditată de CPR, pe care este trecut nivelul de competenţă – consilier specialist.

  • Metoda de evaluare pentru fiecare treapta este portofoliul: 

    - Fiecare candidat va elabora un portofoliu pe care îl va prezenta în faţa Comisiei de Formare şi pe care îl va susţine oral, punând în valoare cunoştinţele, competenţele şi abilităţile formate şi demonstrând atingerea obiectivelor de referinţă. 
    - În portofoliu se includ: un eseu teoretic pentru prima treapta sau cele doua studii de caz din perioada supervizarii pentru cea de a doua treapta
    - În aprecierea finala se va ţine seama de participarea activă a cursantului la cursurile teoretice şi la orele de supervizare.
    - În urma evaluarii pozitive, cursantul va primi o atestare eliberată de ACPPB (în funcţie de etapa în care se află consilierul).

Retragerea atestatului
Toate categoriile de atestare au o valabilitate de 7 ani de la data acordării lor. După încheierea acestei perioade, Comisia de Formare ACPPB poate prelungi (pe o perioada de încă 7 ani) sau retrage atestatul unui consilier.

Condiţii minime pentru prelungirea certificării:
a) Existenţa unei practici continue de consiliere;
b) Plata cotizaţiei lunare catre ACPPB;
c) Existenţa unei stări de sănătate somatice şi psihice corespunzătoare practicării consilierii;